Image

ANDIZ PEKMEZİ

Tuesday, November 22, 2022
Sağlıklı Bahçe
Andız pekmezinin nefes darlığı, soğukta, gripte, göğüs yumuşatmada ve asansör boşluğuna iyi geldiği savunulmaktadır.

Image

 

ANDIZ PEKMEZİ

Andız ağacı çocukları 10 – 12 m olan, bazen daha fazla boylanan, çok dallı, konik bir ağaçtır. Dik büyüyen, aşağı sarkan dallar, hemen hemen üç köşelidir. Kül grisi ve ince olan kabuk, yaşlanınca pul pul olur (Müderrisoğlu, 1971).


J. drupacea'da iç ve tozlaşma, yüksekliğe bağlı olarak nisan-mayıs ortaya çıkar. Döllenmiş çiçek çiçekleri mayıs çiçeklenmesinden itibaren hızla büyür ve kozalaklar birinci yılda olgun meyve alanlarına ulaşır. Tohumların tam muhafazası ise tozlaşma ve döllenmeyi takip eden 18 aylık bir süre alır ve ancak ikinci yılda tamamlanır (Gültekin vd. 2004).

Andız pekmezi yöresinde geleneksel hayvanların meyvelerin yıkanması, taneleme, ezme, presleme, durulma, asit giderme ve koyulaştırma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Andız pekmezi örneklerinin, E. coli, E. coli O157:H7, L. monocytogenes, S. aureus, S. enteretidis'e karşı etkili bir rapor olduğunu göstermiştir (Ekin ve Çelikezen, 2015).

Andız pekmezi özellikle mineral içeriği açısından oldukça zengin bir üründür (Özdemir vd. 2004).

Andız pekmezinin nefes darlığı, soğukta, gripte, göğüs yumuşatmada ve asansör boşluğuna iyi geldiği savunulmaktadır. Safra ve balgam söktürücü organları olduğu kanser, patlamaa çıkma, vücut ferahlatıcı, çıkış parazitleri, gaz ve karın ağrıları, yüksek ve dalak, baş ağrıları, adet ağırlıkları, gelişmiş, kalp-damar açma, kan temizleme, ateş düşürme, boşaltmaki tahliyeler, dış egzama ve yara, hemoroitlere iyi geldiği zamanlar.


KAYNAKÇA

1. Ekin, İ Ve Çelikezen, FC (2015). Bitlis İlinde Geleneksel Olarak Üretilen Gezo Pekmezinin Bazı Kimyasal Özelliklerinin İncelenmesi. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4(2). 138-149.

2. Gültekin H. Gültekin, ÜG. Divik, A. (2004). Farkında Olmadığımız Estetik Andız Ağacı. Tübitak Bilim Ve Teknik Dergisi. 441:72-73.

3. I. Uluslararası Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kongresi: “Doğal Ve Sağlıklı Yaşam” Bildiriler Kitabı.

4. Müderrisoğlu, S. (1971) Türkiye'de Doğal Olarak Bulunan Ardıç Türleri Ve Özellikleri. Orman Araştırma Enstitüsü Yayınları, Dergi Seri No:33, Cilt:17, Sayı:1, Ankara.

5. Özdemir, F. , Topuz, A. , Gölükçü, M. Ve Şahin, H. (2004). Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Gıda. 29 (1). 33-40.

HATIRLATMA

Ø  İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Ø  Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.