Image

ÇÖREKOTU YAĞI

Tuesday, November 22, 2022
SAĞLIKLI BAHÇE
Yapılan bir klinik çalışmada, Nigella sativa yağının alerjik rinit, bronşiyal astım, atopik astım gibi alerjik hastalıklarda alerjik hastalıkların tedavisinde kullanımının olumlu etkileri olabileceği ileri sürülmüştür.

Image

 

ÇÖREKOTU YAĞI

Çörekotu (Nigella sativa L.), Ranunculaceae (düğünçiçeğigiller) familyasına dâhil olan günümüzde başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak tarımı yapılan, tek yıllık, otsu bir bitkidir (Seçmen vd. 2000).

Bitkinin tarımı dünyada Güney Avrupa, Suriye, Pakistan, Hindistan, Mısır, Suudi Arabistan, İran, vb. ülkelerde yaygın olarak yapılmaktadır. Ülkemizde ise Trakya, Kuzey Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir (Tonçer ve Kızıl, 2004). Çörekotu bitkisi ülkemizde Mersin, Burdur, İstanbul, Gaziantep, Amasya ve Kahramanmaraş illerinde yetiştirilmektedir (Baytöre, 2011).

Nigella sativa’nın bileşimindeki maddelerin çok çeşitli olması ve her birinin terapötik etkinliklerinin farklı olması nedeniyle Nigella sativa pek çok farklı farmakolojik etki göstermektedir. Nigella sativa uçucu yağı, antifungal, antibakteriyel ve antioksidan potansiyeller dâhil olmak üzere farklı biyolojik aktiviteler sergilemektedir. (Ali ve Blunden, 2003). Yapılan bir çalışmada Nigella sativa esansiyel yağı, Penicillium citrinum, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa dâhil olmak üzere farklı gram-negatif ve gram-pozitif bakterilere karşı antibakteriyel etki göstermiştir (Mashhadian ve Rakhshandeh, 2005).

Çörekotu tohum yağının ve onun aktif bileşenlerinin alerji ve inflamasyonun oluşumu üzerinde inhibitör etkisi olduğu bildirilmiştir. Çörekotu tohumu ve bileşenlerinin, deneysel ensefalomyelit, kolit gibi inflamatuvar hastalıklarda etkisi olduğu da bildirilmiştir (Salem, 2005). Kanserin tedavisinde kemoterapinin yanında tamamlayıcı olarak ve alternatif tıpta kullanılabileceği rapor edilmiştir (Khader ve Eckl, 2014; Güzelsoy vd. 2018).

Yapılan bir klinik çalışmada, Nigella sativa yağının alerjik rinit, bronşiyal astım, atopik astım gibi alerjik hastalıklarda alerjik hastalıkların tedavisinde kullanımının olumlu etkileri olabileceği ileri sürülmüştür (Salem, 2005).

KAYNAKÇA

1.     Ali, B.H. And Blunden, G. (2003). Pharmacological And Toxicological Properties Of Nigella Sativa. Phytotherapy Research, 17, 299-305.

2.     Baytöre, F. (2011). Bazı Çörek Otu (Nigella Sativa L.) Popülasyonlarının Verim Ve Verim Kriterlerinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tekirdağ.

3.     Güzelsoy P, Aydın S, Başaran N (2018). Çörek Otunun (Nigella Sativa L.) Aktif Bileşeni Timokinonun İnsan Sağlığı Üzerine Olası Etkileri. Literatür Eczacılık Bilimleri Dergisi, 7(2), 118 - 135.

4.     Khader, M. And Eckl, P. M. (2014). Thymoquinone: An Emerging Natural Drug With A Wide Range Of Medical Applications. Iranian Journal Of Basic Medical Sciences, 17(12), 950–957.

5.     Mashhadian, N.V. And Rakhshandeh, H. (2005). Antibacterial And Antifungal Effects Of Nigella Sativa Extracts Against S. Aureus, P. Aeroginosa And C. Albicans. Pakistan Journal Of Medical Sciences, 21, 47-52.

6.     Salem, M.L. (2005) Immunomodulatory And Therapeutic Properties Of The Nigella Sativa L. Seed. International Immunopharmacology, 5, 1749-1770.

7.     Seçmen, Ö., Gemici, Y., Görk. G., Bekat, L. Ve Leblebici E. (2000). Tohumlu Bitkiler Sistematiği, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kitaplar Serisi, No: 116. İzmir.

HATIRLATMA

Ø  İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Ø  Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.