KOZALAK PEKMEZİ
Tıpta çam kozalakları toksik olarak değerlendirilmemektedir. Bunun haricinde ki kapsamlı araştırmalar çam kozalağının antitümör, antiinflamatuar, antibakteriyel ve antioksidan aktivitelere sahip flavonoidler, polisakkaritler ve fenolik bileşikler gibi çeşitli biyoaktif maddelere sahip olduğunu göstermiştir. Akciğerleri nemlendirmek, öksürüğü gidermek ve ateşi düşürmek için kullanılmıştır (Ertop ve İncemehmetoğlu, 2022).
Pinus ekstresi terpenoidler, steroidler, prosiyanidinleri ve flavonoidleri içermektedir. Bu bileşikler üzerinde antibakteriyel, antifungal ve yara iyileştirme aktivitelerini ortaya çıkaran çeşitli biyolojik aktivite çalışmaları yapılmıştır (Ertop ve İncemehmetoğlu, 2022).
Çam kozalaklarından elde edilen ekstraktların, reaktif oksijeni süpürücü etkisinin olduğu ve serum lipidlerini düşürdüğü bildirilmiştir. Hücrelerdeki yüksek reaktif oksijen konsantrasyonları, diyabet, ateroskleroz, kanser, nörodejenerasyon ve yaşlanma gibi hastalıkların olasılığını artırır. Bu nedenle, aşırı reaktif oksijenin invivo olarak temizlenmesi, canlı organizmalara önemli bir koruma sağlar (Ertop ve İncemehmetoğlu, 2022).
Çam kozalaklarından ekstrakte edilen polisakkaritlerin, kabuk ve iğnelerden elde edilenlere kıyasla daha iyi antioksidan aktiviteye sahip olduğunu, P.koraiensis'ten elde edilen polisakkaritlerin invitro antioksidan özelliklerinin, fizikokimyasal özellikleriyle ilişkili olduğu bulunmuştur (Ertop ve İncemehmetoğlu, 2022).
P.koraiensis’in çam kozalaklarından ekstrakte edilen ham polisakkaritlerin antioksidan aktivitesini incelemiş ve polisakkaritlerin önemli ölçüde serbest radikal temizleme kabiliyetine sahip olduğunu olduğu belirtilmiştir (Ertop ve İncemehmetoğlu, 2022).
Yapılan çalışmalarda kozalaklardan elde edilen ekstraktların da antimikrobiyal yara iyileştirici ve antienflamatuar aktivite ile antikarsinojenik etki gösterdikleri belirlenmiştir (Ertop ve İncemehmetoğlu, 2022).
KAYNAKÇA
1. Hendek Ertop, M. Ve İncemehmetoğlu, E. (2022). Çam (Pinus Spp.) Türlerinin Ve Fraksiyonlarının Gıda Takviyesi Ve Tıbbi Bitki Olarak Kullanım Olanakları. Journal Of The Institute Of Science And Technology, 12 (1) , 266-278.
HATIRLATMA
Ø İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.
Ø Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.