LADEN (CİSTUS)
Cistaceae familyasından olan Cistus (Laden) türleri; çok yıllık, çalı formunda, beyaz veya pembe çiçekli, genellikle Orta Doğu Akdeniz (Fransa ve İber Yarımadası hariç), Kuzey Afrika ve Batı Asya’da yayılım gösteren bitki türleridir. C. creticus L. (sinonim Cistus x incanus subsp. creticus (L.) Hetwood), C. salviifolius L., C. parviflorus Lam., C. monspeliensis L. ve C. laurifolius L. türleri Türkiye florasında doğal olarak yetişmekte olan, ekonomik ve endüstriyel öneme sahip laden taksonlarıdır. Bu bitkiler; halk arasında ‘laden’, ‘laden otu’, ‘kaya gülü’, ‘pamukla’, ‘pamukluk’, ‘pamuk otu’, ‘davşan otu’, ‘karağan’ ve ‘tavşan çalısı’ olarak bilinmektedir (Şekeroğlu ve Gezici, 2021).
Cistus incanus bitkilerinde bulunan iki yüksek molekül ağırlıklı polifenol türevi olup influenza virüsü üzerindeki hemaglutinine bağlanarak virüsün enfektivitesini engellemektedir. İnfluenza A virüsüne karşı anti-inflamatuar etkisini ise geç viral proteinlerin salınımını azaltarak gerçekleştirir (Somer ve Sütçü, 2017).
Cistus bileşiklerinin üst solunum yolu enfeksiyonu olan hastalarda bulguların şiddetini ve ortalama suresini azalttığı gösterilmiştir. Polifenollerden zengin olan ve halk arasında yaygın olarak kullanılan yeşil cay ile cistus bitkisinin Üst solunum yolu enfeksiyonunda etkinliği bir çalışmada karşılaştırılmıştır. Cistus tedavisi alan hastalarda yeşil caya göre Üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularında daha fazla gerileme saptanmıştır (Somer ve Sütçü, 2017).
Kontrollü randomize bir çalışmada 53 hasta incelenmiş ve boğaz ve ağız kaynaklı, ağrılı enfeksiyonu olan bu hastalarda cistus özünün ağrı üzerine etkinliği gösterilmiştir (Somer ve Sütçü, 2017).
KAYNAKÇA
1. Somer, A. Ve Sütçü, M. (2017). Cistus Incanus Bitki Özünün Anti-Enfektif Özellikleri. Çocuk Dergisi, 17(1), 1-3.
HATIRLATMA
Ø İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.
Ø Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.