Image

NANE YAĞI

Tuesday, November 22, 2022
SAĞLIKLI BAHÇE
Nane bitkisi tıbbi açıdan spazm ve gaz giderici, mideyi serinletici, uyarıcı ve diüretik etkilere sahip olup, baharat ve bitki çayları şeklinde de çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Nane yağındaki mentol, menton, bileşenleri sayesinde antioksidan, antiseptik, antimikrobiyal, ferahlatıcı, yatıştırıcı özellikleri vardır.

Image

 

NANE YAĞI

Nane, Labiatae familyasına ait olan Mentha türlerinin genel ismidir. Çok yıllık, sürünücü gövdelere sahip otsu bitkilerdir. Nane türlerinin birçoğu ilaç, çay, gıda ve parfümeri sanayinde kullanılmaktadır (Telci, 2001).

Labiatae familyası dünyanın neredeyse tüm habitat ve yüksekliklerde yetişmekte olup, Kuzey Kutbu'ndan Himalayalar'a kadar, Güneydoğu Asya'dan Hawai'ye kadar, ayrıca Avustralya’da, tüm Afrika'da ve Amerika'nın kuzeyi ve güneyi boyunca yayılış göstermektedir (Kaya, 1997).

Nane ve lavanta esansiyel yağlarının solunumu sonucu kalp hastalarının yorgunluğunu üzerindeki etkisini değerlendiren bir çalışmada, yedi gece boyunca hastalar üçer damla lavanta ve nane esansiyel yağlarını soludular. Araştırma sonucunda nane ve lavanta yağı alan grupların yorgunluk şiddet ölçeği puanlarının azaldığı kaydedilirken, kontrol grubunda herhangi bir etki görülmediği bildirilmektedir (Göde vd.)

Nanede uçucu yağ dışında bulanan diğer bir bileşen grubu da flavonoid glikozitleridir. Nane bitkisi tıbbi açıdan spazm ve gaz giderici, midevi, serinletici, uyarıcı ve diüretik etkilere sahip olup,  baharat ve bitki çayları şeklinde de çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Nane yağındaki mentol, menton, bileşenleri sayesinde antioksidan, antiseptik, antimikrobiyal, ferahlatıcı, yatıştırıcı özellikleri vardır (Çelik ve Ayran, 2020).

KAYNAKÇA

1.     Çelik, S. A. Ve Ayran, İrem. (2020). Antioksidan Kaynağı Olarak Bazı Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 13(2), 115–125.

2.     Göde, E. M., Amanpour, A., Şare, M., Ve Çelik, F. “Aromaterapide Uçucu Yağ Uygulamalarının Sağlık Etkilerini Belirleyen Faktörler”. Tam Metin Sözel Sunumlar.

3.     Kaya, A. (1997). Türkiye'de Yetişen Acinos Miller Türleri Üzerinde Morfolojik, Anatomik Ve Kimyasal Araştırmalar. Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.

4.     Telci, İ. (2001). Farklı Nane (Mentha Spp.) Klonlarının Bazı Morfolojik, Tarımsal Ve Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.

HATIRLATMA

Ø  İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Ø  Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.