Image

ZENCEFİL

Tuesday, November 22, 2022
SAĞLIKLI BAHÇE
Baş ağrılarına, mide bulantısına ve kasılmalara karşı etkili olup, bakteri üremesini önleyici özelliği de olduğu bilinen zencefilin Roma, Çin, Yunan ve Osmanlı tıp tarihi kayıtlarında tıbbi bir bitki olarak kullanıldığına dair bilgiler mevcuttur.

Image

 

ZENCEFİL

Oldukça aromatik bir baharat olan zencefil toprak altında yetişen yumru köklü, Zingibeaceae familyasına ait çok yıllık otsu bir bitkidir. Yapraklarının uzunluğu yaklaşık olarak 1 metre civarındadır. 2000 yılı aşkın bir süredir yaş ve kurutulmuş haliyle baharat olarak kullanılmaktadır (Kemper, 1999).

Yüzde 9-12 nem içeriğine sahip olan taze zencefilin yaklaşık olarak %8 oranında kül, %60-70 karbonhidrat, %9-10 protein, %3-6 yağ, %2-3 uçucu yağ, %3-8 ham lif içermektedir. Ayrıca A vitamin, niasin gibi vitaminleri ve kalsiyum, fosfor, demir, çinko, bakır, manganez gibi mineralleri de yapısında bulundurmaktadır. Köklerinde bulundurduğu polifenolik maddelerden gingerol ve şoagol yüksek antioksidan etkiye sahiptir ve zencefilin iki temel bileşenini oluşturmaktadır (Suekawa vd. 1984; Saeid vd. 2010; Shirin ve Jamuna, 2010; Baliga vd. 2011).

Baş ağrılarına, mide bulantısına ve kasılmalara karşı etkili olup, bakteri üremesini önleyici özelliği de olduğu bilinen zencefilin Roma, Çin, Yunan ve Osmanlı tıp tarihi kayıtlarında tıbbi bir bitki olarak kullanıldığına dair bilgiler mevcuttur. Sahip olduğu aktif maddeler olan 6-gingerol ve 6-paradol bileşimleriyle akut promiyelositik lösemi kanserini durdurma etkisi olduğu bilinmektedir. Literatürde zencefilin beslenmedeki rolleri, kan basıncına etkileri, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve diyabetteki olumlu etkileri açısından çeşitli araştırmalar mevcuttur (Ünal vd. 2019).

KAYNAKÇA

1.     Balıga, M.S. Hanıadka, R.V. Pereıra, M.M. D’souza, J.J. Pallaty, P.L. Bhat, H.P. Popurı, S. (2011). Update On The Chemopreventive Effects Of Ginger And İts Phytochemicals. Critical Reviews İn Food Science And Nutrition, 51: 499–523.

2.     Kemper, K. J. (1999). Ginger (Zingiber Officinale). Longwood Herbal Task Force: 3: 1-18.

3.     Saeıd, J.M. Mohammed, A.B. Al-Baddy, M.A. (2010). Effect Of Aqueous Extract Of Ginger (Zingiber Officinale) On Blood Biochemistry Parameters Of Broiler. Int. J. Poult. Sci., 9(10): 944-947.

4.     Shırın, A.P.R. Jamuna, P. (2010). Chemical Composition And Antioxidant Properties Of Ginger Root (Zingiber Officinale). Journal Of Medicinal Plants Research, 4(24): 2674- 2679.

5.     Suekawa, M. Ishıge, A. Yuasa, K. Sudo, K. Aburada, M. Hosoya, E. (1984). Pharmacological Action Of Pungent Constituents, (6)-Gingerol And (6)- Shogaol. J. Pharma. - Dynamics. 7(11): 836-848.

HATIRLATMA

Ø  İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.

Ø  Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.