ZERDEÇAL
Botanik adı Curcuma longa olan zerdeçal, Zingiberaceae (zencefilgiller) ailesinden çok yıllık otsu ve steril bir bitkidir (Mishra ve Palanivelu, 2008).
Hindistan menşeli olan, zerdeçal Hindistan'da en az 2500 yıldır kullanılmaktadır. Zerdeçal, ilk olarak Hindistan’da bir boya hammaddesi olarak yetiştirildi ve sonradan kozmetik ve aromatik gıda maddesi olarak kullanıldı. Antiseptik, anti-inflamatuar detoks özeliklerine sahiptir (Pandey, 2007).
Zerdeçal baharatının en aktif bileşeni, %2-5’ini oluşturan kurkumindir. Kurkuminin antioksidan ve radikal temizleme özelliği içerdiği polifenollere bağlıdır. Kurkumin E vitamininden birkaç kat daha iyi bir radikal temizleyicisidir. Serbest radikalleri temizleyerek, lipit peroksidasyonunu ve hidroperoksitlerin oluşumunu inhibe etmektedir (Karaman ve Köseler, 2017).
Kurkumin, kan glikoz düzeyinde belirgin bir azalma, insülin düzeyinde ise belirgin bir artış sağlamaktadır. Kurkumin uygulanan ratlarda yaşa bağlı diyabet komplikasyonlarının önlendiği bulunmuştur. Kurkuminin kan glikozu ve glikolize hemoglobin düzeylerini belirgin şekilde azalttığı saptanmıştır (Karaman ve Köseler, 2017).
Zerdeçalın, solunum sistemi hastalıkları, nörolojik hastalıklar, obezite, diyabet, kanser gibi pek çok hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar gösterdiğine dair sonuçlar vardır (Karaman ve Köseler, 2017).
KAYNAKÇA
1. Karaman B. Ve Köseler E. (2017). Zerdeçalın Kronik Hastalıklarla İlişkisi. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi.
2. Mishra, S. And Palanivelu, K. (2008). The Effect Of Curcumin (Turmeric) On Alzheimer's Disease: An Overview. Ann Indian Acad Neurol, 11(1): 13–19.
HATIRLATMA
Ø İnternet sitemizde yer alan tüm bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımamaktadır.
Ø Tanı ve tedaviye yönelik olan tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız.